בקוקה קולה יוצרה בעבר עם סוכר אמיתי, אך ב 1984 יצרני משקאות קלים החליפו את הסוכר בסירופ תירס. מדוע זה קרה? סיבה אחת היא העובדה שסירופ תירס הפך להיות זול יותר מסוכר. למעשה, מחירו של הסוכר בארה"ב כמעט כפול מאשר בשאר העולם. בוידאו המצורף, פרופ' דיאנה תומאס מסבירה מדוע.
חוקי ארה"ב מגבילים את כמות הסוכר המיובא כל שנה. הגבלה זו מובילה לעליית מחירים. מטרת מכסות היבוא היא להוביל לעליה ברווחים בקרב היצרנים במקומיים ולהגן עליהם מתחרות זרה. מחיר המכסה לאמריקאים מסתכם בכ 3 מיליארד דולר בשנה, הבאים ליידי ביטוי במחיר הגבוה של סוכר ומוצריו. אך עלות זו מתחלקת בין כל האזרחים ולכן לאמריקאי הממוצע לא שווה להתלונן.
בניגוד לצרכנים, יצרני הסוכר הם תומכים נלהבים של מדיניות זו ומסיבה טובה. משנת 1980 ועד 1988, כל יצרן סוכר אמריקאי הרוויח בערך 3 מיליון דולר יותר, בזכות ההגבלה. החלקאים מרוויחים בנדיבות מההגבל, בזמן שמצבם של הצרכנים מדרדר.
כיצד אנו יכולים למנוע מקבוצות לנצל אחרים בדרך חוקים כמו ההגבל על יבוא סוכר? פתרון אחד הוא להגביל את מה שמותר לממשלה לעשות.
בנתיים בקרטל החלב הישראלי
מוצרי הצריכה בישראל יקרים מהממוצע כתוצאה מהרבה סיבות. אחת מהן היא מכסי המגן על מוצרים רבים. קחו לדוגמה את מוצרי החלב, הנמצאים בכל בית ישראלי ובכל בית משלמים יותר מדיי, תודות לסבסוד הרפתנים בעזרת שיטת המכסות ומכסי המגן. הסיטואציה בישראל זהה לארה"ב: על אף הקשר הברור בין הורדת המכסים להורדת יוקר המחיה, הפוליטיקאים אינם ממהרים להכעיס את הלוביסטים ומצד השני, הציבור אינו מתרגש מכמה שקלים מיותרים במחירי החלב.

מכסי מוצרי חלב לדוגמה
אם אין לכם כמה שקלים מיותרים להעביר לרפתנים ולחברות הגדולות, אז זה בדיוק הזמן לתמוך במפלגה היחידה שהצהירה שאחת ממטרותיה העיקריות היא להפחית את מכסי המגן – עלה ירוק, הרשימה הליברלית.
"סירופ תירס" זה בעצם סירופ גלוקוז שממצים מתירס. "סוכר" זה סוכר לבן שממצים מקנה סוכר או מסלק סוכר ושעשוי ממולקולות סוכרוז, שהן דו-סוכר שמורכב ממולקולת חד-סוכר של גלוקוז וממולקולות חד-סוכר של פרוקטוז. גלוקוז הוא יחידת החד-סוכר הבסיסית שבה משתמשים תאי הגוף, בעוד שסוכרוז מפורק בגוף לפרוקטוז וגלוקוז, הגוף משתמש בגלוקוז שנספג בקלות בדם ואילו הפרוקטוז עובר ספיגה איטית יותר.
ההחלפה של סוכרוז בסירופ תירס נעשתה כמעט בכל פס ייצור אפשרי שבו ממתקים את המוצר ולא רק בארה"ב. זה לא רק בגלל המכס על הסוכר בארה"ב אלא גם ובעיקר משום שסירופ תירס זול יותר להפקה משתי סיבות- המאפיינים ביולוגיים של התירס לעומת סלק הסוכר וקנה הסוכר והסיבסוד הכבד שממשלת ארה"ב מעבירה למגדלי תירס.
הצרכן האמריקאי לא נפגע מעצם זה שהסוכר הוחלף בגלוקוז, ברמת המוצר אין הבדל עבורו, וזה הפך שורה ארוכה של מוצרים לנגישים יותר כלכלית עבור אנשים. איפה הצרכן האמריקאי כן נפגע?
1. לוקחים ממנו יותר מיסים כדי לסבסד את התירס.
2. הוא משלם יותר על סוכר בחנות.
3. הרבה חקלאים העדיפו לעבור לגדל תירס מסובסד מאשר גידולים אחרים, מה שגרם לעליית מחירי ירקות ופירות שונים למאכל אדם והוזיל בשר (בשר בכלל ובקר-אדום בפרט) ובייחוד חטיפים וממתקים, אז השכבות החלשות יותר מבחינה סוציו-אקונומיות בלית ברירה קונות מזון שהוא ג'אנק אבל זול מאוד במקום מזון בריא יותר שהן לא בהכרח יכולות להרשות לעצמן.
שכחתי לציין, למקרה שזה לא היה ברור, שהבשר הוזל מכיוון שהתירס שמגודל הוא לא מתאים למאכל אדם אלא מיועד לתערובות להאכלת חיות משק כגון פרות ותרנגולות.
נפגע בכוונה של משלם יותר ממה שהיה יכול לשלם אם לא היתה התערבות במשק. הפרופ' טוענת שאם לא היו הגבלות על כמות הסוכר (מקני סוכר) שמכניסים לארה"ב אז מחירי המזון היו מוזלים. המאבקים של הלוביסטים מאששים את הטענה הזו.
אוקיי, זה פשוט לא התמונה כולה, כי זה לא שמחירי המזון התייקרו רק בגלל שיש מגבלות על ייבוא סוכר אלא גם בגלל שיש הטיה חריפה של גידולים חקלאיים באמצעות סיבסוד, ויש מזונות שזה הוזיל אותם משמעותית וגרם להטייה של הצריכה של השכבות החלשות (ואח"כ מתפלאים שבאותן שכבות יש הכי הרבה שמנים והם הכי מתקשים להתמודד עם העלויות הרפואיות של זה).
אגב, חלק מהייקור אפשר לייחס גם לעליות מחירים כלליות בגלל האינפלציה בארה"ב, צריך גם את לקחת בחשבון ולא רק את הגורמים הישירים של הגבלות הייבוא ושל הסיבסוד.
כמו שכבר ציינתי באתר 'מידה' שהביאו את הסירטון הזה, מדובר בתעמולה מניפולטיבית שכן היא מתעלמת מהמון אספקטים והעלויות האלטרנטיביות שיכולות להיווצר בגלל חוסר סיבסוד.
אחד האספקטים שאני זוכר הוא בכך שע"י סיבסוד החקלאים שלה- אמריקה מצליחה להוציא מוצרים זולים יותר לכל העולם ובפרט לארצות עניות (שלהן היא גם מחלקת משלוחים בחינם) ועל ידי כך הרס(או חוסר בניה) של התשתיות החקלאיות שלהן (שכן לא משתלם לגדל מקומית) והגדלה של התלות באמריקה וכוחה ברחבי העולם(שאותו היא מנצלת יפה מאוד).
דבר רע? תלוי למי. לאזרח האמריקאי זה דבר טוב.
כמובן שיש הרבה יתרונות נוספים כגון שמירה על תשתיות חקלאיות מורחבות ויצירת נדבכי ביטחון לשעת מלחמה,הובלה טכנולוגית ועוד'…
ודברים שצריך לקחת בחשבון אם תופסק הסיבסוד כגון כדורי שלג אבטלתיים,טכנולוגיים,אקולוגיים ועוד…
אה, והצגת החוואים כחמדנים שדורפים מליני דולרים מליוני דולרים…אני אפילו לא אגיב על זה.
נ.ב אם מי מכם מכיר את המחירים באמריקה, מה ההבדל במחירים בין מוצרים המכילים סוכר לאלו המכילים סירופ תירס?(שתמיד הייתי בטוח שמדבר דווקא בפרוקטוז)…
דורפים=גורפים.
שאר שגיאות הקלדה וכפל/החסרת מילים= תבינו לבד למה הכוונה.
😉
פינגבק: מדינת אזרחיה תחילה | צדק 2.0